woman-41891_1280Vara en glad och nöjd skit, oavsett villkor. Man lever bara en gång, varför gnälla och tjura under den korta tiden man har…
Eller ska man fortsätta stånga sig blodig och kliva upp på barrikaderna gång efter gång tills knäna går av. Slita sitt hår i förtvivlan när politiker nervöst bollar över frågan till ”någon annan”; frågan om det verkligen är rimligt att hävda att ”Patientsäkerheten är god”, att ” det ”Inte finns några löneskillnader” (vi bad er inte jämföra inom samma yrke, utan mellan manligt dominerade yrken och kvinnligt dominerade med likvärdiga utbildningar…) och att ” Sverige går bra nu

Men hur bra är det egentligen när samma frågor tragglas år ut och år in? Varför har vi inte löst kompetensbristen? Hur kommer det sig att det tar 85 år (!!!) till jämställda löner om vi fortsätter så här och varför har Sverige lägst andel vårdplatser per invånare i hela Europa?

SKL kan inte se att det finns något samband mellan färre vårdplaster och kvalité:
– Det kan man ju spontant tänka sig att överbeläggningar och utlokaliseringar skulle medföra risk för sämre kvalitet i sjukvården, men vi ser inget belägg för det (Hans Karlsson, chef för vård och omsorg på SKL i Läkartidningen).

Eeeh? What?

”Överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter har blivit allt vanligare och kan innebära allvarliga patientsäkerhetsrisker” (Socialstyrelsen). Dessutom ÖKAR överbeläggningarna konstant i vårt land

Man behöver ju inte vara ett snille för att konstatera att om en patient inte vårdas på en enhet där rätt kompetens finns så ökar risken för vårdskador markant och om det inte är proportionerlig personaltäthet i förhållande till patientmängden så hinner man inte med sina arbetsuppgifter. Frågor på det?

Så innan vi slår oss för bröstet och tänker att vi är så förbannat bra här i vårt lilla land i Norden så kanske vi ska titta på varför vi inte kommit längre istället. Är det inte så vi kommer framåt?
Och ni som tycker att vi ska vara tillfreds och inse att ”många andra har det sämre…” Är det inte mest de som redan har det ganska bra och som är ”det starkare könet” som säger  så?

Jag vet inte vad just du känner, men jag tycker inte att det här är ”good enough” för vårt land. För Sverige, i tiden! Dags att leda in Sverige i framtiden, och sluta stå och stampa.

Stångar sig blodig,
Åsa Mörner

Följ avdelning Örebro i sociala medier!