hands-699486_1280Det kommer alltid finnas någon som har det bättre än dig. Och jag kan verkligen lova att det finns många som har det sämre. Till och med merparten av vår planets befolkning. För vi lever i ett priviligierat land med demokrati, jämlikhet (nja), religionsfrihet, yttrandefrihet och sociala stödsystem. Så varför klagar vi?

Nyligen spred sig ett Facebookinlägg  av en pappa om hur fantastiskt bemötta och omhändertagna de blivit då deras barn blivit akut sjukt. Deras fem veckor gamla dotter räddades till en kostnad av ynka 120 kr.

Man blir alldeles varm i hjärtat. Varm och stolt över att det finns människor med sådan enorm kompetens som arbetar inom vår svenska vård och omsorg, personer med empati, expertis och framåtanda. 

Det finns mycket som är bra helt enkelt. Och det ska vi vara rädda om. Alla ska ha rätt att få den typen av vård som det akut sjuka barnet fick, oberoende av var i landet du bor och oavsett om du är ung, gammal, rik eller fattig.

Så när det larmas från norr till söder om hur vårdköerna växer, vårdplatserna sinar och personalstyrkan blir sjuk av sin arbetsbelastning och sina arbetstider, om våra gamla som inte får komma ut i friska luften eller duscha oftare än var 14:e dag, om canceroperationer som skjuts upp pga bemanningsbrist och om väntetider på akuten som är så långa så människor hinner dö innan de ens har träffat en läkare; ska det räknas som ok då? Eftersom vi har det så bra i jämförelse med många andra menar jag.

Det kommer alltid finna bra och dåliga exempel från vården, det kommer vi säkert aldrig ifrån. Vilka länder är det vi ska jämföra oss med, och varför ska vi jämföra överhuvudtaget? Att vara så naiv så man tror att det inte behövs en rejäl reparation av svensk sjukvård är obegripligt.Varför kan inte ett välfärdsland som Sverige styra upp en jämlik vård med bra arbetsvillkor till oumbärlig vårdpersonal och varför ska vi vara nöjda när vi kan sträva efter något bättre? 

Jag tänker i alla fall inte vara nöjd.

 

Åsa Mörner

Leg sjuksköterska och barnmorska

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!