Bägaren som runnit över

När den nya löneförslaget kom 2016 blev irritationen och besvikelsen stor då det stod klart att löneutvecklingen för anestesisjuksköterskor på USÖ är minimal. Ännu ett år då lönespannet trycks ihop och vi får höra att det är andra grupper som prioriteras. Det lönar sig med andra ord inte med specialistutbildning och att jobba kvar inom yrket.

 

Barbro: Själv har jag jobbat som anestesisjuksköterska i 21 år. Tidigare har jag jobbat som allmänsjuksköterska i 8 år och har även en specialistutbildning som intensivvårds-sjuksköterska. Min lön blir i år 35,641 kr/mån. Mina nya kollegor kommer in med en lön på 30,200-30,500 kr/mån. Kerstin: Jag har jobbat 33 år och har en lön på 38,109 kr. Jag har 3 specialistutbildningar och under många år så växlade jag mellan anestesisjuksköterska och operationssjuksköterska. Jag har under alla år haft många specialuppdrag förutom sövning. Jag har sett olika prioriteringar under åren, men få gånger har man prioriterat oss sjuksköterskor med lång erfarenhet.

operation-540598_1920
Personen på bilden har inget med texten att göra

Det inte så att vi på något sätt missunnar de nya deras löner, utan snarare att vi är glada för deras skull. Men den lönespridning som finns idag när man jämför en nyutbildad anestesisjuksköterska med en av oss som jobbat i många år är under all kritik. Det är svårt att förstå hur arbetsgivaren tänker sig att behålla erfarna specialistsjuksköterskor. Vi ser i dagsläget att fler och fler söker sig till andra områden t.ex. kommunen och bemanningsföretag.

Hur ska vi som vill jobba kvar i ett högteknologiskt, ansvarsfullt arbete tänka när det gäller löneutvecklingen? Ska vi vara tacksamma över de få kronor som tilldelas oss där potten skiftar från år till år och olika grupper prioriteras?

Om man tittar på de arbetsuppgifter som vi utför idag:

· Självständigt söver och väcker patienter och har stort egenansvar.

· Mycket flexibla, kan varje dag hamna på vilken klinik som helst.

· Hjälper andra avdelningar med svårstuckna patienter på hela sjukhuset.

· Stort åldersspann mellan patienterna, där vi måste ha aktuell kunskap. Samma dag, ena stunden söva små barn och nästa åldringar.

· Hamna på alla typer av larm ex. Akuten på ett trauma och transport av svårt sjuka patienter till andra sjukhus. Hjälp med intubation på vårdavdelningar och röntgen. Det är bara några saker av det vi är utbildade att ta hand om.

· Inskolning av nyutbildade anestesisjuksköterskor. Inskolningen är ca 1 år.

· Inskolning av  nyutbildad anestesiläkare.

· Handleder anestesisjuksköterskestudenter 14 veckor per år + övriga studentkategorier.

· Handleder randande läkare, kandidater och AT läkare.

· Har beredskap med minimiersättning där vi kan bli inringda, kanske mitt i natten och det är 2-3 anestesisjuksköterskor i tjänst. Vi inte vet vad som väntar oss-trauma, transport eller kejsarsnitt?

· De flesta av oss har dessutom ansvarsområden utöver att söva patienter,  t.ex. trauma, lön eller hygien

· Inte att förglömma all den städning (!) som jag utför med min specialistutbildning

· På jourtid har man många gånger ansvar för inkommande telefonsamtal och ansvar för själva programmet; vilket innebär att man samordnar operation, något som skapar många diskussioner med både anestesiläkare och operatörer och operationspersonal. Man är spindeln i nätet.

 

Underbemanning är en verklighet vi lever i varje dag, på många håll gör man utredningar om hur stress påverkar människor och deras liv. Med åren åläggs det oss mer och mer att göra, för en vecka sedan rann bägaren över och tårarna trillade hos flera av oss över vår arbetsmiljö, som grädde på moset svimmade en av anestesisjuksköterskorna samma vecka.

Hur ska vi kunna behålla nyutbildad personal när arbetstakten och arbetsmiljön är så tung? Då är det ett måste att det finns specialistutbildade sjuksköterskor med erfarenhet. Och då måste det synas i lönekuvertet att även vi är uppskattade och sedda av arbetsgivaren för det arbete vi utför.

 

// Barbro Cooper
Kerstin Holmberg

Leg sjuksköterskor med specialistutbildning inom anestesi

Följ avdelning Örebro i sociala medier!