Skulle du vilja ha dig själv som kollega?

Skrivet av Gästbloggare

19 maj 2016

Örebrobloggen

team-451372_960_720Nej, allt är inte chefens fel. Hur vi har det på jobbet beror till största del på hur vi är mot varandra, även om chefs-, och ledarskapet är jätteviktigt. Det är vi tillsammans som skapar arbetsglädje och en god arbetsmiljö. Vi kan fråga oss själva; Skulle jag vilja ha mig själv som kollega? Det är extra viktigt nu då det på många ställen är extra tufft.

Vi är alla individer med olikheter. Vem sätter ramarna för vem som är annorlunda? Kom ihåg att lika många som du tycker beter sig annorlunda tycker att du gör det, självklart, därför att vi är olika. Är vi professionella, sköter vi vårt jobb och är med och utvecklar det på ett positivt sätt. Är vi ”patientsäkra”? Ja, men då så. Respektera varandra och varandras olikheter, det är bra med mångfald.

Lyssnar vi på varandra och stämmer av så att inte egna tolkningar och förhastade slutsatser kan dras kring vad vi säger? Det är jätteviktigt med rak och tydlig kommunikation från såväl chefer som medarbetare.

Hur mycket tid använder vi till struntprat – om varandra? Samtalsämnen som suger energi och skapar dålig arbetsmiljö och som också stjäl den tid som vi ska lägga på våra patienter, som vi är där för att hjälpa. Lämna det hemma och fokusera på det som är positivt.

Visa också förståelse för den som gör fel, det kan vara du som är drabbad nästa gång och lyft den som gör något bra. Den som ger, den får.

Vad som också är viktigt är att vi tar ansvar för vårt eget liv, att vi hittar rätt balans mellan privatliv och arbetsliv. Det innebär att få den sömn som vi kräver för att må bra, att vi tar hand om vår kropp genom att äta rätt och röra på oss. Samt viktigast; att vi ägnar oss åt det som ger oss energi och glädje i livet.

Då vill vi ha oss själva som kollegor.

 

Birgitta Westberg

Förtroendevald chefscoach

Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!