Igår startade det schemaprojekt som införs inom den psykiatriska akut och heldygnsvården (PAH) på Universitetssjukhuset i Örebro.

Det innebär en arbetstidsförkortning till 34 h / vecka (med bibehållen lön) jämfört med tidigare 38 h / vecka på heltid. Schemat innehåller varannan helgtjänstgöring och att alla sjuksköterskor inom PAHs fyra enheter – akutmottagningen, PIVA, OBSen och avdelning 2 på USÖ förväntas rotera och arbeta 5 arbetspass av 20 på en enhet som inte är deras vanliga arbetsplats.

Det här är ett förslag som den avgående verksamhetschefen Anita Ivarsson presenterade för oss på Vårdförbundet tidigt i vintras som ett resultat av den §6.6.a-anmälan som vi gjorde i somras. Sedan vi la den anmälan har vi haft kontinuerlig dialog mer arbetsgivaren. Både lokalt på PAH, men också centralt med representanter från Vårdförbundet avdelning Örebro. Det har varit givande dialoger och det resultat som nu påbörjades igår den 11/1 är ett gott steg i rätt riktning för bättre villkor, arbetsmiljö och patientsäkerhet inom PAH som haft ett stort bemanningsunderskott under lång tid.

Vi på Vårdförbundet ser detta som ett första steg till att göra psykiatrin i Örebro mer attraktiv och det behövs för att få fler sjuksköterskor att söka de tjänster som annars varit näst intill utan sökanden. Psykiatrin har hamnat i en nedåtgående spiral och arbetsgivaren måste hitta vägar för att vända den spiralen. Att erbjuda bättre villkor så att befintlig personal väljer att stanna och för att få fler sjuksköterskor att söka sig till psykiatrin är ett sådant sätt. Vart det slutar kan vi inte veta nu.

Projektet som sjösatts ska pågå året ut med täta uppföljningar och utvärderingar med start redan om åtta veckor då nuvarande schemaperiod tar slut. Vårdförbundets förhoppning är naturligtvis att projektet faller väl ut och att det utökas till fler enheter. Som det är idag omfattas projektet bara av sjuksköterskorna inom PAH på USÖ. Men PAH finns i såväl Lindesberg som Karlskoga och de sjuksköterskor som jobbar där omfattas inte. Där har projektet en utvecklingspotential. Likadant inom andra delar av psykiatrin. Den allmänpsykiatriska öppenvården (APÖ) har det också tufft, men deras situation har hamnat lite mellan stolarna eftersom att mycket av fokus har hamnat på PAHs extrema personalbrist.

Även om vi på Vårdförbundet ser positivt på det nya projektet så finns det självklart frågetecken. Kommer schemat att gå ihop? Hur blir det att täcka upp och jobba de 5 pass av 20 på andra arbetsplatser än den egna i förhållande till patientsäkerhet och arbetsmiljö? Och framförallt finns det såklart frågetecken kring om detta är tillräckligt för att lösa krisen?

Men vi har också fått frågor till oss om varför vi valde dialog istället för att gå vidare med vår anmälan till arbetsmiljöverket (AMV) så som Kommunal valde att göra. Vad resultatet blir i slutändan kan vi inte veta nu. Klart är dock att vi på Vårdförbundet prioriterade dialog med arbetsgivaren före att inte ha det. Arbetsgivaren var tydlig med att om vi gick vidare till AMV så var dialogen avslutad. Då skulle istället AMV göra sitt jobb. Resultatet vi nu har, med den arbetstidsförkortning som den innebär, hade alltså inte kommit till stånd om vi valt att gå vidare till AMV istället för att ta dialogen. Om det var rätt eller fel kan vi inte veta nu. Det får framtiden utvisa.

Vårdförbundet ser fram emot att se hur projektet fortlöper och vi kommer att vara noga med att följa upp och påpeka eventuella brister. Men vi ser det som mycket positivt att arbetsgivaren väljer att ta steget mot bättre villkor för att lösa den personalbristkris som PAH har.

Frågan om det räcker eller inte går heller inte att svara på i dagsläget. I Karlskoga kommun valde dem att erbjuda 75%-iga tjänster med bibehållen heltidslön för att lösa sin personalbrist. Det resulterade i kö på platsannonserna. Om samma sak kommer att ske nu inom PAH i Örebro återstår att se. Men ett steg i rätt riktigt. Det är det.

Om du vill läsa mer går det att göra här:
Artikel i Vårdfokus 160108
Artikel i SvD 160108
Artikel i NA 160111
Inslag i SVT Örebro 160111

Följ avdelning Örebro i sociala medier!