"Jag är emot fackföreningar"

”Jag är emot fackföreningar.

Därför är jag också emot alla förbättringar som har uppnåtts av fackföreningar under gångna år.

Jag vill inte ha någon betald semester, ingen sjukledighet, ingen reglerad arbetstid, inga löneförhöjningar, ingen pension, ingen sjukförsäkring, ingen annan social trygghet, ingen övertidsersättning eller skydd mot godtycklig uppsägning.

Dessutom avstår jag från alla förbättringar som i framtiden uppnås i fackliga förhandlingar med arbetsgivaren”

(citat från en bild som cirkulerat på nätet under många år)

 

Tänk om det ändå var så. Att alla de som inte är medlemmar i facket fick förhandla för sig själva om ovanstående skydd och ersättningar, hur skulle det vara då?!!
Jag har fått höra allt möjligt om facket och Vårdförbundet. Höjdpunkten är kommentaren ” Den bästa löneförhöjningen jag har fått är när jag gick ur facket”.
Kollektivavtalen som bl.a. Vårdförbundet är med och tar fram är värt uppemot 80 000 kronor/år och medlem. Utan kollektivavtal så har vi bara lagen att rätta oss efter. I lagen står inget om rätt till tjänstepension, löneförhöjning, ob-ersättning eller övertidsersättning.
Tyvärr så åker ju alla med på en räkmacka på arbetsplatser där det finns tecknade kollektivavtal. Men om vi blir för få medlemmar kan och kommer arbetsgivaren att överväga att inte teckna kollektivavtal.

//Nadya Lehto
Leg sjuksköterska
Fackligt förtroendevald/ Huvudskyddsombud
Avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!