I en värld med nya små människor går Anna Ågerfalk(fp) en dag i våra skor

Fick möjlighet att gå en dag i sjuksköterskan Anita Grönroos skor på neonatalavdelningen på USÖ i förra veckan. En toppendag med många intryck! Jag har varit där på avdelning 35 tidigare men då som nybliven mamma. Och bara på lättvården. När man kommer tillbaka blir det tydligt vilket töcken man tydligen befinner sig i när man är patient. Minnen och bilder är otydliga. Och det var inte så länge sen.

 

Nu drar jag på mig skjorta och byxor, plockar av ringar och stänger av mobilen. Sen kliver jag in i en värld där nya små människor ligger väl nerbäddade och en del alldeles nyblivna föräldrar finns vid sidan av sina små. Professionella sjuksköterskor vakar över det hela. Det är tyst, patienterna så små och de gör inte mycket väsen av sig. Det finns ett kontrollerat lugn.

 

Efter ett glatt mottagande, och med nytvättade och spritade händer, rycks jag snabbt med i ronden som just är på gång. Barnläkare är på plats och respektive sjuksköterska avrapporterar. Alla mår efter omständigheterna bra. Med van hand lyfts små späda kroppar, byts små, små blöjor, tas ett sockerprov, rättas en CPAP till, läggs en trygg hand intill, förbereds ett litet knyte för transport till Uppsala och operation. Det är lätt att förstå att en nybliven förälder kan känna sig handfallen. Att man gärna litar på att de rutinerade händerna tar hand om det lilla livet. En del i jobbet blir att få föräldrar att känna att de kan, att barnet behöver dem, att knyta an.

 

Svängrummet är inte stort och i spåren efter MRSA-utbrottet i början av året cirkulerar nu ritningar för att skapa ytterligare två vårdplatser i lokalen intill. Det gäller att få till både patientsäkra och funktionella miljöer. Flera är med och funderar med idéer. Men en viktig fråga återstår, kommer det finnas resurser att rekrytera fler sjuksköterskor och kommer det att gå att få tag i rätt kompetens?

 

På personalmötet lyfts smått och stort. En nyligen skriven uppsats om en litteraturstudie kring amning av barn i neonatalvården diskuteras. Sjuksköterskan som skrivit erbjuder sig att hålla ihop en grupp för dem som vill läsa mer i ämnet. Så bra att kunna fördjupa sig i forskning och rön och dessutom sprida kunskap till fler! Något av ett exempel på uppgifter som skulle kunna ingå i de karriärtjänster jag föreslagit. För att kunna utvecklas och utveckla på plats i vården. Då skulle det vara ett formaliserat uppdrag som självklart märktes i lönekuvertet.

 

Nöjd över dagen och det faktum att jag klarat avancera från ”politikern på besök” till ”Anitas sidekick” avslutar vi med att pröva dockorna som troligen oftast är utsatta för betydligt tuffare övningar.

Stort tack till er alla!

IMG_1755

 

Anna Ågerfalk (fp)

Oppositionsråd

Region Örebro län

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!