Internationella Barnmorskedagen: Ett arbete i Livets tjänst!

 

BB-avdelning_Karolinska-_Solna_Foto-_Ulf_Huett

 

Allt började på 70-talet när jag stod vid min revolversvarv på ASEA i Ludvika. Vi gjorde inte revolvrar utan det var typen av svarv som hette så.

Tänkte: Det måste finnas något roligare än det här! Innan jag blev svarvare jobbade jag på en järnhandelsaffär, kul men inte så kul!

Gick till Arbetsförmedlingen och pratade med en SYO-konsulent för att få lite råd om mitt liv. Han föreslog Sjuksköterska… det hör till saken att när jag gick i åttonde klass och vi hade prao så var jag på ett sjukhem. Då bestämde jag mig för att vården, det var ingenting för mig. Stackars gamla människor som vårdades där – det här var på 70-talet.

Men man kan ju ändra sig och tur var väl det!

Läste till Sjuksköterska i Örebro, det var en rolig tid. Jobbade ett år i Örebro innan jag hittade kärleken i Karlskoga och flyttade dit. Jobb fick jag på Medicinkliniken, trivdes väldigt bra.

Hade redan under tiden jag läste till sjuksköterska en dröm om att bli barnmorska. Dock grusades den drömmen när jag gjorde min BB-placering och fick vara med på en förlossning. Nej, det var nog inte min grej, uj vad hon skrek!

Fick sedan mitt första barn och då tänkte jag ” det här vill jag vara med om många gånger ” – ja, inte föda många barn själv men vara med om det ögonblick när man får välkomna ett nytt liv till världen.

 

Ett barn till blev det som föddes under stor dramatik! Det var då jag bestämde mig – jag ska bli BARNMORSKA.untitled-blogg

Det har jag inte ångrat en enda gång under de hittills 21 åren jag haft förmånen att få vara barnmorska. För man är BARNMORSKA. Så tycker jag, inte jobbar som..

 

Mitt arbete är på Kvinnoklinken Karlskoga Lasarett, en spännande avdelning där vi har förlossning – BB – Gyn. Vi möter kvinnor i livets alla skeden och får många livshändelser berättade för oss.

Jag jobbar endast natt och har gjort så sedan barnen var små för det var mest praktiskt så. Gjort några svängar på dagturer men det är nattjobb som är jag.

Vi är fyra personal på ett nattskift, tre barnmorskor och en undersköterska. Man jobbar tätt tillsammans och alla vet vad de andra gör, vi är beroende av varandra. Man kan på ett skift gå mellan en föderska, för att sedan hjälpa en nybliven mamma med amning för att därefter gå in till en gynekologiskt opererad kvinna som behöver smärtlindring. Vi har även palliativa patienter som kräver sin omsorg. Liksom patienter som vårdas vid aborter. Vi har en fulländad avdelning.

Det hela gör så att man trivs, man får användning av alla komponenter i båda utbildningarna.

Kan verkligen rekommendera att bli BARNMORSKA. Ett liv i Livets Tjänst.

 

Britt Larsson                                                                                        IMG_2618

Legitimerad barnmorska i livets tjänst

Följ avdelning Örebro i sociala medier!