Du gamla du fria?

2013-04-03_08.16.31

Alla människor är unika, olika, speciella.

I vårt land har vi en stor fördel, en fördel att kunna delta i fria val, att få sjukvård, utbildning och tillgång till mat och rent vatten. Vi har också kommit en bit på väg gällande genus och jämställdhet; vi arbetar med att motverka löneskillnader pga kön, vi rapporterar om snedvridna framställningar i media och vi förespråkar homosexuella, bisexuella och transpersoners lika rättigheter. Fackförbund är tillåtna att verka för god lönebildning, förbättrade arbetsvillkor och en trygg och säker arbetsmiljö.

 

Självklart.

 

Eller?

 Genom århundraden har människor kämpat; kämpat för människors lika värde och för demokrati och mot intoleransSAMSUNG och tyranni. Vi har kommit några steg framåt. Vi kan likväl gå några steg bakåt och kanske hamna på ruta 1.

Vi måste värna om det vi uppnått!

I år har vi två stora val i Sverige. Många länder har inte fria val och styrs av maktgalna diktatorer. I Sverige är det inte så. Vi har folkvalda politiker som är med och fattar beslut om hur vårt samhälle ska se ut. Men i grund och botten så är det DU som bestämmer hur samhället ska vara. Det är du som röstar.

Vi förväntar oss att våra politiker är pålästa, insatta och engagerade i olika sakfrågor innan de uttalar sig och innan de röstar och skriver motioner.

Det är inte alltid så.

 Vårdförbundet avdelning Örebro vill vara med och påverka politiken genom att möta våra politiker och diskutera vårdfrågor, genus och framtid med dem. Många av dem är pålästa och visar ett stort intresse för oss och för våra frågor. Inte alla.

Veckans frukostmöte: Sverigedemokraterna.

 Åsa Holm
Leg sjuksköterska, leg barnmorska
Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro.
Demokrat, feminist och antirasist.

tillsammans med

Sahra Strandberg, ordförande Vårdförbundet avd Örebro

Ann-Sofie Gustavsson, vice ordförande Vårdförbundet avd Örebro

Barbro Sigfridsson, fackligt förtroendevald Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!