I Gustav Vasas spår mot jämställda löner!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI söndags var det skidfest. Kvinnor och män tävlade i Vasaloppet, världens längsta längdåkningstävling och en hyllning av Gustav Vasas flykt till Norge 1521. Tävlingen genomfördes första gången 1922 då 116 skidåkare kom till start och året därpå åkte den första kvinnan Vasaloppet. Margit Nordin (gymnastiklärare och sjukgymnast) fullföljde loppet men efter mycket uppståndelse beslutade Vasaloppskomittèn att kvinnor fortsättningsvis inte skulle få delta. Det ansågs ”för jobbigt” för kvinnor.

När jag växte upp var det fortfarande kvinnoförbud i Vasaloppet. Det är sant!!

Det fanns kvinnor som trotsade och genomförde loppet, anmälda och utklädda som män. Jag minns fortfarande fnissande en TV intervju från tävlingsspåret med en kvinna som låtsades vara man. Mustasch, mansnamn, nummerlapp och en intervjuvande journalist som spelade med…

Vasaloppets kvinnoförbud tog nästan 60 år att häva!!! 60 år!!!
Först 1981 var det ok för den första kvinnan efter Margit Nordin att som kvinna delta i Vasaloppet.

På lördag är det 8 mars och återigen internationella kvinnodagen. Kvinnor (framförallt i kvinnodominerade yrken) tjänar i snitt 14 % mindre än män. Skillnaden minskar marginellt med det går SAKTA! För sakta! I det här tempot har dagens skolbarn blivit pensionärer innan vi närmar oss jämställda löner i Sverige. Det är oacceptabelt, orimligt och fel! Lika självklart som att kvinnor åker Vasaloppet, lika självklart ska det vara med jämställda löner.

Sluta spela med och hjälp till. Häng med 8/3 på internationella kvinnodagen.
Mot jämställda löner och lön hela dagen!!

Mot mål!

Ann-Sofie Gustavsson
Vice ordf Vårdförbundet avd Örebro

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!