Lucka 4 Dagens namn Barbro

Skrivet av Gästbloggare

4 december 2013

Örebrobloggen

Dagens namnsdagsbarn är Barbro!

Det är Barbro-dagen idag och det är Barbro som skriver! Då får man väl säga GRATTIS till sig själv och alla sina medsystrar. Vi är nog alla 40-talister på väg bort från yrkesarenan. C:a 28 000 bär namnet Barbro idag. Jag har ännu inte sett någon ”nytillverkad” Barbro i födelseannonserna. Vi är väl inte tillräckligt gamla än.

Men, vi var många som blev ”systrar” när det begav sig. Syster hit och syster dit, fråga syster, kan syster komma?? Vi hade hättor på huvudet och en del av oss bar klänning med stärkta förkläden. Nästan lite Florence Nightingale skimmer över oss.

Tidigt på 70-talet kom revolutionen!!!  Hättorna åkte av och vi bytte om till rockar som tejpades upp med sjukhustejp.  Det gick åt milavis med tejp för att våra rockar skulle bli korta nog. De manliga patienterna njöt av alla vackra ben och kände sig mycket piggare. Men kostnaderna för tejpen blev en stor belastning på Landstingens konton.

Vi började klä oss i byxor!  Cheferna rev sitt hår. Vi köpte egna privata byxor, som vi tvättade hemma, det ni hygienister!  Till råga på allt började vi också dua doktorerna…??!! skamligt!

Vart skulle vården ta vägen med alla dessa nya respektlösa sjuksköterskor? Du hörde rätt.Vi började också känna yrkesstolthet och vägrade kallas ”syster”. Vi var legitimerade sjuksköterskor som hade kunskap och var att räkna med! Det satt inte i kläderna. Hade vi sen varit hälften så kaxiga som dagens studenter är idag hade säkert våra löner sett annorlunda ut. Men man kan inte räcka till för allt.

Bra att ni yngre har fattat stafettpinnen, om än lite sent! Det är tack vare er som det äntligen börjar hända lite på lönefronten.Idag är Barbro som sagt på väg ut ur arbetslivet. Hon besitter mycken yrkeskunskap och har massor med livserfarenhet och kan, om tiden räcker till, säkert berätta om hur många patientfall som helst och delar gärna med sig av sina erfarenheter. ”Ryggsäcken” är fullproppad! Så var så god ni alla yngre som tar över! Passa på att fråga och få tips. Några av oss är fortfarande yrkesverksamma, men börjar väl lite till mans fila på våra memoarer.

Kul att jag fick tillfället att gratta alla Barbro på Barbro-dagen!

Vid pennan Barbro

 

Tulpan

Följ avdelning Örebro i sociala medier!