Läkare vs Sjuksköterskor! När ska vi bli ett team?

Skrivet av Gästbloggare

13 januari 2012

Örebrobloggen

De senaste dagarna har vi flitigt kunnat läsa om läkaren som fick 30000kr för att jobba under julen medan sjuksköterskorna beordrades in för knappa 440kr. Debatten var flitig i både tidningar och TV. Några urval är Aftonbladet, ExpressenSvt, TV4, Vårdfokus men listan kan göras lång. Kommentarerna om hur fel detta är haglar. Varför värdera vi så olika för arbete på samma tider?

Gamla hierarkier är en stor grund för detta. Dessa måste brytas nu! Kanske inte bara för att vi ska värderas rätt utan också för att framtidens patientsäkerhet inte ska äventyras.

Som de flest känner till stoltserade Örebro Universitet för nu ganska exakt ett år sedan med att de startade läkarutbildning. Det skulle bli ett stort lyft för hela universitet. Landstinget jublade. Äntligen var målet uppnått. Politiker och USÖs sjukhusledning talat gott om detta fenomen och uttryckte tydligt att läkarutbildningen kommer ge ett lyft och öka kvaliteten på samtliga vårdutbildningar vid universitet.

Med detta i bakhuvudet nås jag idag av nyheten i Tvärsnytt att Örebro Universitet nu aktivt väljer att späda på dessa gamla hierarkier. Universitetsstyrelsen har precis klubbat igenom förslaget från rektor Jens Scholin, själv läkare, att dela Hälsoakademin i två. Universitet väljer att dela på vård och medicin. De vill satsa på att göra läkarprogrammet så bra som möjligt…

Så mycket för orden om att utbildningarna i Örebro har ett nytänk och möjligheter att utbilda studenterna i att tydligt och tidigt förstå sin roll i vårdens multiprofessionella team. Jag ställer mig helt bakom kritiken som Jacob Höglund, Örebro Studentkårs ordförande levererar. Det här befäster gamla hierarkier och bevarar gamla strukturer som dagens moderna vård borde ha lämnat för länge sedan.

Tack Örebro Universitet för att ni tydligt visar att ert moderna tänk är lika ålderdomligt att det borde stannat där det hör hemma ungefär i tid med att Florence Nightingale klev ur barnsängen.

//Erik

Följ avdelning Örebro i sociala medier!