Välkommen till Barnmorskebloggen

Välkommen till Barnmorskebloggen – Vårdförbundets firande av barnmorskeyrket på barnmorskedagen 2015.
De närmsta veckorna ska vi på en resa runt i Sverige och runt i barnmorskans verksamhetsområde. I olika internationella sammanhang kan vi berätta att den svenska barnmorska reellt jobba inom hela det sexuella och reproduktiva område. Nu få ni ”hands on” berättelser från olika delar av det sexuella och reproduktiva området.

Du kan läsa bloggen och bara, som jag, känna dig stolt! Du kan kanske också få inspiration till att efterforska arbetsområden, som du ännu inte har jobbat med. Fundera du på att välja utbildning och undra om barnmorska skulle vara något, då är det bara att läsa med!
Personcentrerad vård och jämställd hälsa är Rubriken i Vårdförbundets förslag till ny vårdpolitik som kongressen kommer att fatta beslut om på sluten av maj. När man läser barnmorskornas blogginlägg känner man igen att personcentrerad vård och jämställd hälsa är kärnan i barnmorskeprofessionen.

Varför just dessa skribenter? Jo, det började med att vår kommunikationsavdelning förslog att jag skulle blogga under den vecka då barnmorskedagen är. Men jag var personligen mycket mer nyfiken på hur det är att vara barnmorska runt i Sverige anno 2015. Resan började i geografisk nord, hur det är att jobba i Sveriges nordligaste ort, sedan längs syd, öst, väst. Sedan blev det de olika delar av den sexuella och reproduktiva verksamhetsområde som var i fokus.
Jag är ohört tacksam för er som har skrivit! Men inboxen är inte stängd. Jobbar du med en del av verksamhetsområdet som inte är presenterat eller vill du bara berätta om ditt perspektiv på barnmorskeyrket, då får du jättegärna skriva till mig. Vår ambition var att hålla bloggen i gång under ”barnmorskeveckan”, och få vi fler blogginlägg då kommer vi att hålla bloggen öppen ett tag till.
Jag hoppas också att ni som läser vill tycka till, kommentera och diskutera.

Grattis på barnmorskedagen, ett livsviktigt yrke.
/Lis Munk

Nu blir det film!

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!