Distriktssköterskebarnmorska - vad är det? Gästinlägg Marjo-Riitta Wahlberg

På vissa håll i landet finns så kallade distriktsköterskebarnmorskor inom vården, men hur många av oss vet vad denne egentligen gör? För många år sedan fanns det i de nordligaste delarna av landet gott om distriktsköterskebarnmorskor. De flesta vårdcentraler var bemannade av sådana. Luleå kommun hade i princip bara distriktsköterskebarnmorskor anställda vilka kunde ta hand om familjerna hela vägen ifrån graviditeten tills det att barnen började i skolan.

Hur ser verkligheten ut idag? I Luleå finns bara tre stycken yrkesverksamma distriktssköterskebarnmorskor kvar när nu en av oss har precis gått på pension. Vad har då hänt med de andra tjänsterna? De har blivit tillsatta av barnmorskor eller distriktsköterskor/barnsjuksköterskor.

Vad är det då som gör distriktsköterskebarnmorskan så speciell? Idag ligger tyngdpunkten inom mödra- och barnavården på friskvård och förebyggande arbete.
Vi börjar detta arbete redan vid det första tillfället då vi träffar kvinnorna och det är vanligtvis inte i samband med att hon har blivit gravid och vill skriva sig in på mödravård. Vi arbetar med dessa frågor exempelvis redan vid preventivmedelsbesök, när kvinnorna kommer och lämnar sina cellprover men också när de vill testa sig vid misstanke om STI. Vid STI-mottagning träffar vi även partnern. Oftast tar den gravida med sin partner till mödravården och i och med detta kan vi samtala med de båda blivande föräldrarna samtidigt. På så sätt kan vi fånga bådas syn och åsikter. Båda får dessutom samma direkta information i olika frågor. Under åren som barnen växer och kanske får småsyskon lär man som distriktssköterskebarnmorska att känna hela familjen allt bättre. Det samma gäller föräldrarnas relation till oss. Familjen har därigenom lättare att vända sig till sin distriktsköterskebarnmorska med problem och funderingar kopplat till både sig själva men också till barnen då de vet att de möts av en ”bekant” person och de därigenom slipper att berätta sin livshistoria i från början.

Varför tror jag att vi håller på att försvinna som yrkesgrupp?
Det kan bero på olika saker men troligen i första hand en oförståelse hos arbetsgivaren om fördelarna med vår breda kunskap men också att ingen orkar bemöda sig att skaffa denna dubbelkompetens då den inte visat sig löna sig ekonomiskt. Trots detta ångrar jag idag inte mitt val i livet då jag bestämde mig för att bli distriktssköterskebarnmorska.

/

Marjo-Riitta Wahlberg

Distriktssköterskebarnmorska

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!